Χωροταξικές Ανησυχίες

Η ερμηνεία της λέξης Χωροταξία στα σύγχρονα λεξικά του κόσμου θα μπορούσε να περιγράφεται σαν ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων της πολιτείαςγια οργάνωση του χώρου με στόχο την βελτίωση των όρων συνάθροισης και διαβίωσης των κατοίκων, την εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων και την προστασία της φύσης και πολιτιστικής κληρονομίας ενός τόπου.

Δυστυχώς στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες κάθε προσπάθεια χωροταξικής ρύθμισης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που έθιγε ιδιωτικά οικοπεδικάσυμφέροντα δεν μακροημέρευε.Οι εκλεγμένοι μας χρησιμοποιούσαν την χωροταξικές ρυθμίσεις για ίδιον εκλογικό όφελος και η οικιστική αναρχία απλωνόταν στη χώρα.

Αυτό το εμπόριο ψήφων που υποβάθμιζε το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον και οδήγησε εκτός των άλλων στην οικονομική και πολιτιστική χρεοκοπία του τόπου μας προσπάθησαν μάταια να σταματήσουν από αρμόδιες υπουργικές θέσεις κατά την πρώιμη περίοδο της μεταπολίτευσης,ο Στέφανος Μάνος από το χώρο της Δεξιάς και ο Αντώνης Τρίτσης από το χώρο της κεντροαριστεράς αλλά γρήγορα εκδιώχτηκαν καιαπομονώθηκαν από τα ίδια τους τα κόμματα για την έλλειψη σεβασμού πού επέδειξαν στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Το περιβάλλον, η ομορφιά του ελληνικού τοπίου, τα συμφέροντα των γενιών που έρχονται έμειναν χωρίς πολιτικούς εκπροσώπουςστα μεγάλα κόμματα της ελληνικής βουλής. Οι προσπάθειες ορισμένωνπεφωτισμένων δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας να σταματήσουν την πολεοδομική νομοθετική ασυδοσία έπεσαν στο κενό. Η έννοια της χωροταξίας στον ελληνικό χώρο ήταν ουσιαστικά νεκρή.

Την νόμιμη οικιστική αναρχία ακολουθούσε και η παράνομη. Ηκατασκευή καινομιμοποίηση ενός εκατομμυρίων νέας γενιάς αυθαιρέτων σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης ήταν ενδεικτική τηςανομίας και της αποκέντρωσης της διαφθοράς που με άνωθεν πολιτική κάλυψη ανθεί στη χώρα μας .

Ενώ στην γείτονα χώρα, την Τουρκία, οι κυβερνήτες προχωρούσαν με μακροπρόθεσμους στόχους χωροταξικήςοργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και δημιουργούσαν βιομηχανικές δομές που κατασκεύαζαν ακόμα και drone,οι δικοί μας πολιτικοί ανέχονταν και επιβράβευαν την παραγωγή εκατομμυρίων αυθαιρέτων και πριμοδοτούσαν επενδύσεις σε καζίνα με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Οι Έλληνες μηχανικοί καθ’ ύλην δημιουργοί του οικιστικού γίγνεσθαι στην χώρα μας είχαν καταντήσει διαπιστευμένοι συμβολαιογράφοι αυθαιρέτων αυτοαναιρώνταςγια πενιχρές αμοιβές τον ίδιο τον επαγγελματικό τους προορισμό.Εκατοντάδεςαποσπασματικές χωροταξικές ρυθμίσεις εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων προστίθενται κάθε χρόνο στο παζλ της ελληνικής <από και έως>πολεοδομικής νομοθεσίας.Τα μαθήματα από την οικονομική κρίση της εποχής των μνημονίων δεν ήταν αρκετά να αλλάξουν κάθε είδους ρουσφετολογικές πρακτικές που καθόρισαν και καθορίζουν το οικιστικό γίγνεσθαι στη χώρας μας.

Το Νέο Χωροταξικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή το Νοέμβριο του 2020 όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει τα πολεοδομικά θέματα της χώρας αλλά εισάγει νέες μεθόδους ρουσφετολογικής διαχείρισης της χωροταξίας στη χώρας μας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, ΚωστήςΧατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Οικονόμου δεν αφήνουν αμφιβολίες.Η πρόταση τους να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να μπορούν να χτίσουν δύο χρόνια από σήμερα για να εκμεταλλευτούν τα οικόπεδα τους είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας των χωροταξικών επιλογών των υπουργών. Το θέμα παρά το γεγονός ότι από πολεοδομική άποψη δεν είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ενδεικτικό των προθέσεων. Η θέα του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στην ελληνική τηλεόραση να διαβεβαιώνει απολογητικά τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών ότι θα έχουν και πρόσθετο χρόνο να χτίσουν μέχρι και έξη χρόνια, (πάλι καλά που δεν έβαλε χρονικό ορόσημο τις επόμενες εκλογές ) είναι αποκαλυπτική της νοοτροπίαςτων επιλογών μηδενικού πολιτικού κόστους των ανδρών που χειρίζονται τις τύχες της οικιστικής οργάνωσης του τόπου μας .

Είναι πράγματι εξωφρενικό αρμόδιοι υπουργοί ναπροτρέπουν,σχεδόννα εκβιάζουν ιδιοκτήτες γης εξωθώντας τους να τρέξουν να βρουν χρήματα για να προλάβουννα χτίσουν και ναεκμεταλλευτούντηνεκτός σχεδίου μικρή ιδιοκτησία τουςκαταργώντας με τον τρόπο αυτόν τις χωροταξικές επιλογές που οι ίδιοι φέρνουν προς νομοθέτηση στη βουλή.Η μεθόδευση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος σαν η αρχή της εποχής της προειδοποιητικής ρουσφετολογίαςστον ελληνικό χώρο.

Κάθε σκεπτόμενοςΈλληνας με αποθέματα αξιοπρέπειας τρομάζει με την ιδέα ότι οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις προτάσεις θα κατευθύνουν την εκπόνηση των χωροταξικών σχεδίων της χώρας μας.Παράλληλα η πρόταση τους να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης ξενοδοχειακών μονάδων από 0,20 σε 0,18 προκαλεί θυμηδία και υποτιμά την νοημοσύνη μας.
Η δήλωση τους ότι τα χωροταξικά σχέδια θα ξεκινήσουν από τα νησιά μας, τις περιοχές Νατούρα και τα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με fasttrαck διαδικασίες για να μην καθυστερεί η τουριστική εκμετάλλευση των περιοχών αυτώνπροκαλεί εφιάλτες σε όσους λατρεύουν την ομορφιά της πατρίδας μας.

Είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι χωροταξικές μελέτες χωρίς έγκαιρη διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον χώρο εκπόνησης της μελέτης είναι δώρο άδωρον. Κάθε προειδοποίηση ακυρώνει την ίδια την έννοια εκπόνησης της χωροταξικής μελέτης.  Όλοι θα τρέξουν να χτίσουν να προλάβουν και να ακυρώσουν στην πράξη οιεσδήποτε επιλογές προς όφελος του κοινωνικού συνόλουπου θίγουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτή την αλήθεια φαίνεται να θέλουν να αγνοούν με περίσσια υποκρισία οι αρμόδιοι υπουργοί συντάκτες του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα της ρουσφετολογικής πανδημίας που σαρώνειχρόνια τώρα την χώρα μας και απειλείνα καταστρέψει ότι έχει μείνει όμορφο στον ελληνικό χώρο.

Αν όλοι εμείς, δεξιοί και αριστεροί, άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, Έλληνες και ευρωπαίοι που αγαπούν αυτόν τον τόπο δεν αντιδράσουμε σε αυτή την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική επέλαση σε βάρος του ελληνικού τοπίου και της ποιότητας της ζωής μας,

Αν οι βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν αυτό το χωροταξικό νομοσχέδιο δεν απαρνηθούν τα ρουσφετολογικά τους προνόμια και δεν τολμήσουν να εισηγηθούν την από κοινού δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπερκομματικού οργανισμού, απαλλαγμένου από τα δεσμά του πολιτικού κόστους, που θα αναλάβει την διαχείριση των πολεοδομικών μας θεμάτων,

Αν δεν εξοστρακίσουμε από την πολιτική ζωή όλους εκείνους, τους μη ικανούς, τους χωρίς αντισώματα στον ιό της κερδοσκοπίας,που χρόνια τώρα έχουν μετατρέψει την χωροταξία σε πεδίο εξυπηρέτησης ιδιωτικών και προσωπικών συμφερόντων σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας προβάλλοντας σαν άλλοθι της οργανωτικής τους ανεπάρκειας fast track διαδικασίες και άλλα δήθεν αναπτυξιακά κερδοσκοπικά οράματα,

Αν δεν επαναστατήσουμε με όσα συμβαίνουν γύρω μας και υποβαθμίζουν το ελληνικό χώρο και την αξιοπρέπεια μας θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα ζούμε σε ένα υποβαθμισμένο οικιστικό περιβάλλον μιας χώρας όπου οι τελευταίοιελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στις πόλεις θα διατίθενταιγια τη δημιουργία καζίνων, όπου οι κορυφογραμμές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους των βουνών μας μπροστά στα έκπληκταμάτια των θεών του Ολύμπου θα παραδίδονται στο έλεος της ανανεώσιμης επιδοτούμενης ανεμοδαρμένης προχειρότητας χωρίς αισθητικά και χωροταξικά κριτήρια, όπου οι ντομάτες θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν με τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται απρογραμμάτιστα εδώ και εκεί στα χωράφια της χώρας,όπου οι όμορφές παραλίες μας και τα νησιά μας που ανέδειξαν τον τουρισμό μας χρόνια τώρα θα παραδοθούνάνευ όρων για αποκλειστική τουριστική εκμετάλλευση και κακοποίηση σε offshoreεπιχειρηματικά συμφέροντα και θα χρειαζόμαστε corporate πιστωτικές κάρτες για να κάνουμε μπάνιο στους τόπους που γεννηθήκαμε,

Η αυθεντική ομορφιά της πατρίδας μας θα έχει χαθεί για πάντα.

Νίκος Τσεμάνης, Πολιτικός Μηχανικός, Dipl.Ing.ETH Ζυρίχης