Τα αθώα αγροτεμάχια

Η φορολόγηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα των αγροτεμαχίων είναι ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό θέμα, που επηρεάζει άμεσα τον σχεδιασμό της αγροτικής,  περιβαλλοντικής και χωροταξικής πολιτικής της χώρας, για τα επόμενα χρόνια και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο (ΕΝΦIΑ) που καθιερώνει την φορολόγηση των αγροτεμαχίων συνιστά μία τομή στην φορολογική ιστορία της χώρας αφού διευρύνει εκτός ορίων την φορολογική βάση είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Είναι η πρώτη φορά που οι ελιές, οι χαρουπιές και τα σχίνα θα πληρώνουν φόρους και θα αναστενάζουν ισότιμα με τους Έλληνες πολίτες στις εφορίες. Το νομοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι διεκδικεί επάξια το πρώτο βραβείο νομοθετικής ηλιθιότητας ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα τραγελαφικά φορολογικά νομοσχέδια που έχουν συμβάλλει στην μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο λογιστήριο- φρενοκομείο. Η επιλογή του νομοσχεδίου αυτού για βράβευση βασίζεται στους παρακάτω οικονομικούς, φορολογικούς, περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους:

Διεύρυνση της φορολογικής ταλαιπωρίας. Είναι πράγματι αντίθετο σε κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης να πληρώνουν φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων οι κάτοχοι ανοίκιαστων ακινήτων στις πόλεις και να φοροδιαφεύγουν οι κάτοχοι άγονων αγροτεμαχίων στην ύπαιθρο. Η αδικία αυτή αίρεται με το νομοσχέδιο αυτό Οι προδιαγραφές του νομοσχεδίου, η σαλαμοποίηση των αγροτεμαχίων σε μεγάλα και μεγαλύτερα, μικρά και μικρότερα, ολίγον και ολιγότερον προνομιούχα, δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι δια της περιπτωσεολογίας οι κάτοικοι της υπαίθρου να ταλαιπωρούνται ισότιμα με τους κατοίκους των πόλεων. Η ισότητα στην ταλαιπωρία φαίνεται να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου για τα αγροτεμάχια μετά μάλιστα την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από παρόμοια νομοσχέδια της αυτής συνομοταξίας όπως η καθιέρωση διαφορετικού ΦΠΑ στην γλυκιά και αλμυρή μπουγάτσα, την σύνδεση του πετρελαίου θέρμανσης με την ιπποδύναμη των αυτοκινήτων και πολλά άλλα ευτράπελα.

 • Το φορολογικό αεικίνητο:  Η καθιέρωση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ( ΕΝΦIΑ ) μίας μόνιμης και όχι όπως αρχικά είχε ειπωθεί έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα και αγροτεμάχια, προϋποθέτει ότι οι κάτοχοι τους θα έχουν δια βίου εισοδήματα να πληρώνουν κάθε χρόνο τους φόρους αυτούς . Προτείνεται λοιπόν να φορολογείται ένα περιουσιακό στοιχείο στη φύση, το άγονο αγροτεμάχιο, που την σημερινή εποχή δεν παράγει τίποτα για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη σε όλους. Έτσι οι υπεύθυνοι οικονομολόγοι μας ανακάλυψαν το φορολογικό αεικίνητο- την είσπραξη δηλαδή φόρων από πηγές εξ αντικειμένου χωρίς έσοδα. Υπενθυμίζουμε στους συντάκτες του νόμου ότι και αυτοί ακόμη οι Τούρκοι κατακτητές είχαν τον κοινό νου να φορολογούν την σοδειά και όχι τα βράχια.
 • Το γραφειοκρατικό χάος:  Είναι σίγουρο ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, δεν πληρεί από τεχνική άποψη καμία δυνατότητα απρόσκοπτης εφαρμογής του νόμου δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη εθνικό κτηματολόγιο. Εκατομμύρια Έλληνες θα τρέχουν σε τοπογράφους μηχανικούς, λογιστές και συμβολαιογράφους, να αποδείξουν ότι τα αγροτεμάχια τους είναι δασικά, είναι μακρυά από την θάλασσα, δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, βρίσκονται σε ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, είναι κοντά σε ρέματα, είναι δεσμευμένα, είναι σε προστατευόμενες περιοχές και πολλά άλλα, για να μειώσουν τον φόρο που τους αναλογεί. Παράλληλα, μετά το άχρηστο για τον κοινό νου ενεργειακό πιστοποιητικό που απαιτείται για τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων και κτιρίων, θα δημιουργηθεί σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου νόμου, η ανάγκη και για ένα πιστοποιητικό “γονιμότητας” των αγροτεμαχίων.
  Με τις νομοθετικές αυτές μεθοδεύσεις ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τον Φόρο Προστιθέμενης Ανικανότητας των εκλεγμένων του και θα έχει βρει δουλειά για χρόνια για να ανταποκριθεί στις εκτός τόπου και χρόνου χωρίς ιεράρχηση γραφειοκρατικές απαιτήσεις τους. Είναι σίγουρο ότι οποιοσδήποτε φόρος επιβληθεί σήμερα στα αγροτεμάχια και τις αγροτικές εκτάσεις, αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο και δεν έχουν καθορισθεί για όλη την Ελλάδα χρήσεις γης που καθορίζουν και τις αξίες των εκτάσεων αυτών, θα δημιουργήσει γραφειοκρατικό χάος.
 • Η τιμωρία της αγροτιάς:  Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ο διαχωρισμός της αγροτικής από την οικιστική γη είναι δεδομένος. Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης σε αγροτική ή μη οικοδομήσιμη γη όχι μόνο δεν συνεπάγεται φόρους, αλλά αντίθετα δημιουργεί προϋποθέσεις ενισχύσεων και επιδοτήσεων από το κράτος για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην εκτός σχεδίου Ελλάδα που δεν υπάρχουν χρήσης γης, τα αγροτεμάχια αντιμετωπίζονται φορολογικά σαν εν δυνάμει εκτάσεις εκτός σχεδίου κερδοσκοπίας. Πόσα όμως αγροτεμάχια θα πουληθούν σε ξένους για εκμετάλλευση τώρα που οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά πια για εξοχικές κατοικίες; Ελάχιστα!
 • Το εξ αδιαιρέτου δράμα:  Τα περισσότερα αγροτεμάχια στην ελληνική ύπαιθρο είναι κληρονομικά και ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε πολλούς ιδιοκτήτες. Ο επιμερισμός του φόρου σε όλους τους ιδιοκτήτες, πολλοί των οποίων βρίσκονται στην ξενιτιά, θα προκαλέσει γραφειοκρατικό χάος και διαταράξει τις σχέσεις πολλών οικογενειών.
 • Οι έχοντες συνταξιούχοι:  Οι πλειοψηφία των αγροτεμαχίων ανήκει σε συνταξιούχους. Σε αυτούς συνήθως ανήκει και το πατρικό σπίτι στο χωριό, που κάποιο παιδί από την πόλη έχει για συναισθηματικούς λόγους επισκευάσει τους παλιούς καλούς καιρούς. Που θα βρουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι τα χρήματα να πληρώνουν τους φόρους για να διατηρήσουν τις πατρογονικές τους περιουσίες;
 • Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο:  Τα άγονα αγροτεμάχια συνθέτουν την ομορφιά του τοπίου της πατρίδας μας. Με τα δένδρα τους, τις ξερολιθιές τους, τα πηγάδια τους, είναι μέρος της ιστορίας μας και πρέπει να μείνουν αφορολόγητα, μακρυά από τις λογικές του κέρδους. Η φορολόγηση τους συνιστά μια πολιτική πράξη σε βάρος του ελληνικού τοπίου και περιβάλλοντος.
 • Η ανθελληνική φορολογική πραγματικότητα:  Η φορολογική επιβάρυνση των αγροτεμαχίων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαγορά από ξένες μεγάλες εταιρείες της ελληνικής γης. Οι Έλληνες θα θέλουν να πουλήσουν για να γλυτώσουν από τους φόρους μετά την χρεοκοπία και οι μόνοι υποψήφιοι αγοραστές, που έχουν τα κεφάλαια να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν ολόκληρες περιοχές της πατρίδας μας, θα είναι κυρίως ξένοι. Η ανυπαρξία εθνικής χωροταξικής πολιτικής, οι νομοθετικές εκπτώσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οι αντισυνταγματικές διευκολύνσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η κατάργηση κάθε είδους ελέγχου για την προστασία του ελληνικού τοπίου, σε συνδυασμό με την φορολόγηση των ακινήτων οδηγεί στον αφελληνισμό της ελληνικής γης και στην εξαγορά της από ξένους. Ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εθνικής τράπεζας το έχουν ήδη αγοράσει Άραβες. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, δεν θα αργήσει η ώρα που θα χρησιμοποιούμε σαν διαβατήρια ειδικές πιστωτικές κάρτες εταιρειών για να
  επισκεπτόμαστε τις ωραιότερες περιοχές της πατρίδας μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, όχι μόνο γιατί χωρίζει τους Έλληνες σε αγρότες και αστούς, ορεινούς και πεδινούς, όχι μόνο γιατί είναι από οικονομική και κοινωνική άποψη απαράδεκτο και αντισυνταγματικό, όχι μόνο γιατί με την κωμικοτραγική περιπτωσιολογία του αυξάνει την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών, άλλα και γιατί είναι καταστροφικό για το ελληνικό περιβάλλον και εθνικά επικίνδυνο.

Η φορολογία των αγροτεμαχίων και οικοπέδων μπορεί και πρέπει να αντικατασταθεί με έναν απλό φόρο, που θα πληρώνεις όταν αποφασίσεις να εκμεταλλευτείς την ιδιοκτησία σου. Μόνο με ένα τέτοιο φόρο θα φορολογείται η κερδοσκοπία πάνω στη γη και όχι η απλή συχνά κληρονομική και για συναισθηματικούς λόγους κατοχή της. Ας το πάρουν απόφαση οι νομοθέτες νοσταλγοί της μεσιτικής Ελλάδας του χθες, ότι χωρίς δανεικά η δυνητική κερδοσκοπία δεν είναι πια φορολογητέα ύλη. Τα αθώα αγροτεμάχια σίγουρα δεν ευθύνονται ούτε πρέπει να πληρώσουν, για να εξοφλήσουν τα ομόλογα της χρεωκοπίας, όσων κυβέρνησαν αυτή την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Νίκος Τσεμάνης